O mne

Foto: Peter Kováč, Denník N

Volám sa Ivana Kachútová a som vyštudovaná nutricionistka – nutričná poradkyňa

Aktuálne pôsobím na Ústave hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského ako zamestnankyňa vo výskume a venujem sa výuke výživy medikov. Okrem toho pôsobím ako externá konzultantka v Ambulancii klinickej výživy a ako výživová poradkyňa na klinike Medante v Bratislave. Som garantkou za výživu v celoslovenskom projekte Chuť žiť, ktorý sa venuje prevencii porúch príjmu potravy. Pravidelne publikujem články na portály slovenskypacient.sk, www.encyklopedia.akv.sk a ako aj na iných online aj tlačených médiách a vediem workshopy o výžive na rôzne témy pre firmy.

Okrem toho som spoluautorka 3 populárno-náučných kníh o výžive, jednej odbornej štúdie o detskej obezite a študentka doktorandského štúdia preventívnej medicíny – pretože verím, že len naozajstným štúdiom sa človek dokáže stať odborníkom v praxi 🙂

Prečo svet potrebuje nutricionistov?

Nutricionista je výživový špecialista s vysokoškolským vzdelaním z odboru vedy o výžive. Výživa je neoddeliteľnou súčasťou života každého človeka. To, čo sa každý deň dobrovoľne rozhodneme zjesť a vypiť nás ovplyvňuje nie len krátkodobo (pocit nasýtenia, emócie spojené s jedlom a celkové trávenie) ale aj z dlhodobého hľadiska. V modernom svete je za viac ako 80 % úmrtí zodpovedný nesprávny životný štýl – čiže: výživa, pohyb, stres a životné prostredie v ktorom žijeme. O našom zdraví sami rozhodujeme každý jeden deň – tým, ako a kde sa svoj deň rozhodneme stráviť a tým, čo počas neho zjeme a vypijeme.

Každý pozná viditeľné dôsledky nedostatočnej ale aj nadmernej výživy – podváhu a s ňou spojené zdravotné komplikácie a na druhej strane nadváhu a obezitu, so všetkými dobre známymi zdravotnými rizikovými faktormi (srdcovo-cievne ochorenia, diabetes, rakovina a podobne).

Avšak nevhodne zostavená strava sa môže prejaviť aj iným, voľnému oku nie vždy ľahko čitateľným spôsobom: častá únava, migrény, časté infekcie, kožné ochorenia, zvýšená lámavosť kostí, zvýšená kazivosť zubov, chronické ochorenia (diabetes, rakovina, srdcovo-cievne ochorenia a pod.) a v neposlednom rade rôzne alergické prejavy a tráviace ťažkosti môžu byť jedným z dôsledkov nesprávnej výživy a nedostatku alebo naopak nadmerného príjmu niektorých dôležitých živín. 

Netvrdím, že pomocou správne zostavenej výživy dokážeme vyliečiť všetky choroby, ale vďaka správnej výžive a správnemu životnému štýlu sa vám mnohé chronické ochorenia vyhnú oblúkom alebo budú mať miernejší priebeh. Je veľmi nepravdepodobné, že si svoje chronické ochorenie vyliečite bez svojho pričinenia – bez zmeny celkového životného štýlu, kde výživa hrá kľúčovú úlohu. Vďaka pozitívnej zmene vo vašom životnom štýle a vo vašom stravovaní bude možné postupne znížiť množstvo niektorých liekov, ktoré musíte každodenne užívať.

Prečo by som mal využiť služby nutricionistu?

Aj keď mnohí lekári majú výborné poznatky o výžive, nie je pre nich fyzicky možné, vyhradiť si na každého svojho pacienta dostatočný čas a vysvetliť mu spojitosť výživy s jeho ochorením a nájsť v jeho strave nedostatky a tie spolu s pacientom odstrániť tak, aby bola pre neho jeho výživa dôležitou súčasťou liečby.

Taktiež neexistuje jeden ideálny jedálniček – vzor podľa ktorého by sa mali stravovať všetci (ako sa vás mnohí fitness tréneri snažia presvedčiť). Pri zostavení optimálnej výživy je potrebné zohľadniť množstvo individuálnych faktorov – všetko od celkovej anamnézy, cez životný štýl až po jednotlivé potravinové preferencie. Jedine takto individuálne zostavené stravovanie pokryje všetky vaše špecifické potreby a zaručí vám dosiahnutie vašeho cieľu (či už je to stratenie nadbytočných kíl alebo zbavenie sa liekov na vysoký cholesterol).

Nutricionista nie je jasnovidec, a preto používa analytické a diagnostické nástroje, na to, aby zistil, kde sú vo vašom stravovaní problémy. Pri chudnutí je dôležitým nástrojom špeciálna bioimpedačná váha, ktorá meria jednotlivé telesné kompartimenty, pomocou ktorej vieme napríklad sledovať, či chudnete tuk alebo neželanú svalovú hmotu či dokonca len telesnú vodu. Pri zisťovaní deficitov v strave je to zistenie celkovej nutričnej anamnézyanalýza výživového záznamu, pri ktorej pomocou špeciálneho počítačového softvéru si pozrieme vašu stravu „pod lupou“ a zistíme ako na tom ste s prijímaním jednotlivých živín = bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Vyberte si svojho nutricionistu správne!

Vo svete, kde sa dá stať certifikovaným výživovým poradcom už po pár víkendových kurzoch je ťažké nájsť človeka, na ktorého sa dá v otázkach výživy spoľahnúť. Veda o výžive je vedou veľmi komplexnou. Zahŕňa všetko od anatómie, fyziológie, biochémie, patobiochémie, cez vedecké odbory a odbory preventívnej medicíny, čo predstavuje štúdium tak veľmi komplexné, že nie je možné porozumieť všetkému len počas pár výukových hodín na kurze. Tak ako sa vyberiete za právnikom, keď hľadáte skutočnú právnu radu a nie za niekým, kto absolvoval večerné kurzy práva, nájdite si svojho nutricionistu, keď chcete konzultovať svoju stravu. A ako spoznáte skutočného nutricionistu? Ako prvý dôkaz jeho kompetencie je jeho vysokoškolský diplom z výživy a ďalšie čo vás utvrdí v jeho odbornosti je to, že sa vám nebude snažiť predať konkrétne produkty alebo zaručené diéty – ako napríklad zázračné prášky na chudnutie. 

Ako som sa ja stala nutricionistkou?

Keďže na Slovensku zatiaľ nemáme štúdijný odbor vedy o výžive, ktorý by spájal medicínske predmety s tými vednými, rozhodla som sa študovať v zahraničí. Svoje vzdelanie Master of Science in Nutritional Science som získala 6 ročným štúdiom v Rakúsku na Viedenskej Univerzite v odbore Nutritional Science, pričom celé štúdium bolo v nemčine a v angličtine. Takže žiadne víkendové kurzy ale vysokoškolský diplom a roky štúdia v cudzom jazyku od tých najlepších európskych odborníkov na výživu. Okrem toho si denno-denne rozširujem svoje odborné vedomosti a stále pracujem na tom, byť vo svojom odbore ešte lepšia napríklad aj externým doktorandským PhD štúdiom hygieny (= preventívnej medicíny) na Lekárskej Fakulte Univerzity Komenského, kde je mojou výskumnou témou analýza faktorov výživy vyplývajúcich na obezitu. Pravidelne sa zúčastňujem na domácich aj zahraničných vedeckých konferenciách a svoje skúsenosti si rozširujem aj rôznymi zahraničnými stážami.

Čomu sa v mojej práci venujem? 

Výživovému poradenstvu sa aktívne venujem už od čias môjho štúdia. Absolvovala som viaceré stáže na klinikách a v zdravotníckych organizáciach doma aj v zahraničí (v Rakúsku a v Česku), ako napríklad v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou na Kramároch v Bratislave,  vo Svetovej zdravotníckej organizácii na Slovensku, V Hnízde zdraví MUDr. Jána Hnízdila v Prahe, v Ambulancii klinickej výživy MUDr. Igora Bukovského, PhD. v Bratislave, na klinike Medante v Bratislave, v Special Institute for Preventive Cardiology and Nutrition v Rakúsku a vo výskumných centrách Viedenskej Univerzity. Niektoré témy, na ktoré sa vrámci výživového poradenstva špecializujem nájdete na tejto stránke v menu. Okrem toho rada píšem o najnovších objavoch vo svete výživy, vyvraciam mýty a trendy vo výžive ktoré sa šíria internetom aj v tlačených médiách a píšem články o výžive do magazínov ale aj odborných vedeckých časopisov. Pravidelne vediem semináre a spolupracujem aj ako spoluautorka na populárno-náučných knihách o výžive. 

 

Teším sa, že ste tu, na mojej stránke! Neviem sa dočkať, kedy vás spoznám osobne, alebo aspoň virtuálne cez komentáre k mojim článkom, alebo cez správy, ktoré mi napíšete.

 

Ivana Kachútová, MSc

vaša nutricionistka