Plnotučné, polotučné, nízkotučné…alebo radšej light?

strawberry-dessert-2191973_1280Dnes najmä o „zázrakoch“ s nálepkou light. Ale aj o tom, prečo sa ľudia boja nízkotučných mliečnych výrobkov a či sa ich máte báť aj vy.

Po prvom úspešne vyvrátenom mýte nastal čas na ďalší. Z môjho prvého článku už viete, či si vybrať maslo alebo margarín a už vás reklama ani zastrašujúci článok na internete nenachytá. Ako je to však s light výrobkami? Je light jogurt „umelá hmota“ bez výživovej hodnoty? Je nízkotučné mlieko len na bielo zafarbená voda? Pozrime sa na to postupne.

Čo sa ukrýva pod označením „light“?

Siahate v obchode automaticky po mliečnych výrobkoch s označením light v dobrej viere, že sa jedná o výrobky s nižším obsahom cukru a tuku alebo celkovej energie v porovnaní s podobnými výrobkami v danej kategórii? Žiaľ, nie vždy je to tak. Označovanie light nie je nijako zákonom stanovené, takže ho môže výrobca použiť ako sa mu zapáči. Čiže light jahodový jogurt nemusí automaticky obsahovať menej kalórií ako jahodový jogurt bez nálepky light a obrázkom štíhlej siluety na svojom obale. Ako je to možné?

Nie je light ako light

Ak si kupujte light výrobky s presvedčením, že obsahujú menej kalórií, nemám pre vás dobrú správu. Označenie light znamená, že daný výrobok obsahuje: alebo menej cukru, alebo menej tuku. Avšak to neznamená automaticky aj menej kalórií. Ak napríklad výrobca zníži obsah cukru, tak musí vo svojom výrobku nejak inak vylepšiť chuť, aby nestratil svojich zákazníkov (a teda mu neklesli zisky). Čiže čo sa najčastejšie stane ak výrobca chce ísť s dobou a zníži obsah cukru vo svojich výrobkoch o 30 %? Alebo zvýši obsah tuku, alebo dosladí svoj jogurt umelými sladidlami – alebo rovno obojeTuk je v potravinách nositeľom chuti a arómy, ale aj nezanedbateľného množstva kalórií. Veď jeden gram tuku obsahuje najviac kalórií zo všetkých makronutrientov (sacharidov, tukov a bielkovín) = až 9 kcal. Gram cukru obsahuje v porovnaní s ním len 4 kcal – viac ako o polovicu menej. Takže síce takýto jogurt obsahuje menej cukru (čo je pozitívne), ale pravdepodobne neobsahuje menej kalórií a kvôli zvýšenému obsahu nasýtených tukov a vo viacerých prípadoch aj obsahu umelých sladidiel zdravší tiež moc nebude.

Aký je rozdiel medzi nízkotučným a light jogurtom?

Light jogurt je buď ochutený jogurt: 

  • s nižším obsahom cukru, ako iné jogurty od daného výrobcu, pričom sladká chuť môže byť dosiahnutá pridaním umelých sladidiel
  • alebo má nižší obsah tuku, pričom obsahuje viac cukru, alebo je jeho textúra vylepšená pridaním škrobov.

Takže jogurt s označením light prirodzená a zdravá potravina pravdepodobne nebude (overte si to prečítaním zloženia). 

Nízkotučný jogurt je jogurt vyrobený z nízkotučného (odstredeného) mlieka, ktoré je zbavené určitého množstva nasýteného mliečneho tuku, avšak ostatné jeho zložky, ako napríklad obsah bielkovín a minerálov ostávajú nezmenené. Takže žiadna „umelá hmota“ bez výživovej hodnoty, ale plnohodnotná potravina. Samozrejme existujú aj ochutené nízkotučné jogurty (bez nálepky light) s nadmerným množstvom cukru alebo škrobov, ale vy si už predsa viete vybrať správne 🙂

A čo nízkotučné mlieko, je to len na bielo zafarbená voda?

milk-1887234_1280

Nízkotučné mlieko a mliečne výrobky majú výrazne zredukovaný obsah tuku, pričom obsah ostatných dôležitých živín, ako napríklad bielkovín, minerálov a vitamínov ostáva nezmenený – takže žiadna „na bielo zafarbená voda“, ale plnohodnotná potravina.

Polotučné mlieko je také mlieko pre nerozhodnutých, alebo pre tých, ktorý sa snažia obmedziť svoj denný príjem nasýtených tukov z mliečnych výrobkov, ale ešte sa neodhodlali presedlať na nízkotučné mlieko.

Tuk, ktorý nájdeme v plnotučnom mlieku a mliečnych výrobkoch, ako napríklad v masle, smotane, tvarohu a podobne, patrí práve medzi nasýtené tuky, o ktorých ste sa už z môjho predchádzajúceho článku dočítali, že ich nadmerný príjem predstavuje zdravotné riziko. Váš denný príjem nasýtených tukov by nemal prekročiť 13 g u žien resp. 15 g u mužov (čo je množstvo nachádzajúce sa asi v dvoch polievkových lyžiciach masla). Realita je taká, že v priemere ľudia konzumujú dvoj až trojnásobok tohto odporúčaného množstva.

Predstavuje trochu plnotučného mlieka v kapučíne alebo jedna šálka plnotučného mlieka na raňajky nadmerné množstvo nasýtených tukov? Určite nie, ale pozrite si nasledujúce porovnanie.

Mlieko

Nízkotučné mlieko obsahuje 1,5 g tuku/ 100 ml a z toho len 0,9 g nasýteného tuku a plnotučné mlieko 3,5 g tuku/ 100 ml a z toho 1,8 g nasýteného tuku. Takže s každou šálkou plnotučného mlieka vypijete 4,2 g nasýteného tuku, čo síce nie je až tak veľa ale započítava sa vám to do celkového denného príjmu. Avšak väčší zmysel ako riešiť obsah tuku pri mlieku (ak ho vypijete denne max jednu šálku) má strážiť si obsah tuku pri jogurtoch.

Jogurty

Napríklad taký klasický biely nesladený smotanový jogurt obsahuje 10 g tuku na 100 g a z toho je 6,8 g nasýtený tuk. Hovoríte si, že to nie je veľa? Skúste zjesť len 100 g jogurtu. Klasické balenie obsahuje až 150 až 320 g jogurtu, čiže 10,2 až 21,76 g nasýteného tuku! Čo je až takmer dvoj násobok odporúčanej dennej dávky! Nehovorím, že už nikdy nemáte jesť smotanový jogurt (viem, že je to pravdepodobne ten, ktorý vám najviac chutí) ale že ho nejedzte denne ako základ raňajok či iného jedla. Keď máte naň chuť, kúpte si ho v malom balení. Je mi jasné, že tie väčšie balenia sú cenovo výhodnejšie, ale dokážete zjesť z veľkého balenia iba jednu porciu, keď je to také chutné? Ja rozhodne nie, a preto som odkázaná na to, kupovať si raz za čas malé balenia „nezdravých“ jogurtov.


Na zamyslenie:

Každý deň je potrebné prijať stravou aj dostatočné množstvo esenciálnych mastných kyselín. Esenciálne mastné kyseliny majú jednu špecifickú vlastnosť a tou je, že si ich naše telo nevie vytvoriť samo a je teda odkázané na ich príjem stravou. V našom tele majú niekoľko veľmi dôležitých funkcií. Sú súčasťou bunkových membrán a vznikajú z nich aj ďalšie dôležité látky, ktoré sa podieľajú na imunitnej funkcii, sú dôležité pre správnu zrážanlivosť krvi a ovplyvňujú napríklad aj hladinu krvného tlaku. V plnotučných mliečnych výrobkoch a iných živočíšnych zdrojoch tuku ich nie je dostatok a preto si treba každý deň „nechať miesto“ aj na iné zdroje tukov, ktoré sú na tieto esenciálne mastné kyseliny bohaté. A ktoré sú tie dobré zdroje tukov? Sú to najmä orechy a olejnaté semená, kvalitné rastlinné oleje, avokádo a mastné druhy morských rýb. Konzumujete ich dostatok?


Nechcete sa vzdať svojho krémového jogurtu? Mám pre vás riešenie 🙂

A čo jogurty s 0 % tuku? Sú zdravé? A existujú vôbec také, ktoré sú chutné?

Mám dobrú správu, existujú! 🙂 Dnes už takmer v každom chladiacom pulte obchodu nájdete aj aspoň jednu značku jogurtu bez tuku – a to dokonca aj také, ktoré neobsahujú žiadny cukor, žiadny škrob na zahustenie, ani žiadne umeliny! Takže je v nich len skoncentrované všetko to dobré z mliečnych výrobkov (probiotické baktérie, bielkoviny a niektoré druhy vitamínov a minerálov) A ešte k tomu sú úžasne husté a krémové – ak nájdete tie pravé, na smotanové jogurty už ani len nepomyslíte 🙂 Čítajte si zloženie a vyberte si správne.

Moje odporúčanie znie, kupujte si presne takéto jogurty, ktoré nasýtený tuk neobsahujú a pridajte si do nich dobré tuky = orechy alebo orechový či ľanový olej a ak chcete, osladte si ich ovocím či lyžičkou medu.

 


Nenechajte sa už nachytať!

  • nekupujte si výrobky s označením light (väčšinou sa jedná o zavádzanie, ale to vy už viete)
  • uprednostňujte nízkotučné mliečne výrobky pred plnotučnými (a vždy si skontrolujte ich zloženie – tie s vysokým obsahom cukru, škrobov alebo „umelín“ nechajte v regáli)
  • namiesto ochuteného smotanového jogurtu si kúpte nesladený biely, bez tuku. Ja mám najradšej ten „fakt hustý“ (ako hovoria v reklame) biely nesladený jogurt gréckeho typu s 0 % tuku. Ochuťte si ho sami napríklad malou lyžičkou medu, sekanými orechami, kakaom, alebo mrazeným či čerstvým ovocím
%d blogerom sa páči toto: