Crohnová choroba: dá sa s ňou žiť, ak sa lieči. Pomôže vám vhodná strava aj kvalitné probiotiká

Crohnová choroba začína často nenápadne. Bolesti brucha najmä po jedle, časté hnačky, nadmerná únava bez zjavnej príčiny a nechutenstvo, ktoré vedie k poklesu telesnej hmotnosti. Nie je tomu tak dávno, čo si s ňou lekári ani pacienti nevedeli rady. Dobrou správou je, že dnes už poznáme správnu liečbu a vieme aj ktoré faktory životného štýlu a výživy podporujú udržanie Crohnovej choroby pod kontrolou.

 

Čo to je?

Crohnová choroba patrí medzi nešpecifické chronické zápalové ochorenia (často ju nájdete pod anglickou skratkou IBD = irritable bowel dissease). IBD patrí medzi celoživotné ochorenia – podobne ako napríklad cukrovka. Platí pri nej rovnako ako pri väčšine chronických ochorení, že správnou liečbou si môžete udržať nepríjemné sprievodné ťažkosti pod kontrolou a napriek stanovenej diagnóze viesť plnohodnotný a produktívny život bez vážnejších obmedzení. Pacienti zažívajú zvyčajne počas života striedajúce sa obdobia zhoršenia príznakov – označované ako recidíva/relaps s obdobiami, počas ktorých je ich trávenie pokojné, prípadne sa príznaky vyskytnú len zriedka = remisia.

 

Ktoré orgány postihuje?

Crohnová choroba môže na rozdiel od iných nešpecifických zápalových ochorení tráviaceho traktu ako je napríklad ulcerózna kolitída postihovať všetky úseky tráviaceho traktu od úst až po konečník. U asi tretiny pacientov postihuje len hrubé črevo, u ďalšej tretiny len tenké črevo a žiaľ asi tretina pacientov trpí zápalom tenkého a j hrubého čreva súčasne.

 

Medzi jej nepríjemné komplikácie patrí napríklad aj vznik fistuly – čo je patologický otvor, ktorý spája črevo s iným vnútorným orgánom alebo cez svaly a kožu s vonkajším prostredím, čo si vyžaduje chirurgické riešenie. Najčastejšie sa fistuly vytvoria v oblasti okolo konečníka a nemusia byť bolestivé – napriek tomu je potrebné ich riešiť, pretože hrozí riziko vážnej infekcie.

 

Aké sú jej príznaky?

Medzi najčastejšie prejavy patria:

  • bolesti brucha, ktoré väčšina pacientov udáva ako výraznejšie v pravej dolnej časti brucha, pričom sa zhoršia 15 až 30 minút po jedle
  • časté každodenné hnačky: 2- až viac ako 6-krát denne, v ktorých môže byť navyše prítomná krv alebo hlien
  • napínanie na zvracanie a zvracanie
  • zvýšená telesná teplota až horúčka
  • nechutenstvo a chudnutie
  • chudokrvnosť – anémia v dôsledku častého krvácania v tráviacom trakte (môže sa prejaviť krvou v stolici)
  • malabsorpcia = nedostatočné vstrebávanie niektorých minerálov a vitamínov v dôsledku zápalu v tenkom čreve, kde prebieha vstrebávanie živín zo stravy
  • únava a bolesti svalov a kĺbov, ktorá nemá zjavnú príčinu (vzniká v dôsledku zápalu, s ktorým váš imunitný systém bojuje)

 

Kto ňou trpí?

Crohnova choroba sa zvyčajne objavuje medzi 15. – 35. rokom života, menej často je diagnostikovaná deťom. Platí však nepriaznivá štatistika – čím v skoršom veku sa IBD diagnostikuje, tým je prognóza vážnejšia a priebeh môže byť sprevádzaný nepríjemnými komplikáciami a nedostatočnou odozvou na liečbu. Na Slovensku ňou aktuálne trpí približne 2500 ľudí, pričom ročne pribudne asi 380 nových prípadov. V posledných rokoch stúpa podiel pacientov, ktorým bola Crohnová choroba diagnostikovaná v skoršom veku – a to v porovnaní s minulými rokmi až 5 násobne.

 

Prečo vznikne?

Príčiny vzniku tohto vážneho ochorenia nie sú doteraz celkom jasné. Predpokladá sa, že tak ako u väčšiny chronických ochorení majú na ňu vplyv najmä genetické predispozície. Pokrvní príbuzní pacienta s Crohnovou chorobou majú vyššie riziko, že v priebehu života ochorejú tiež. Avšak ak trpíte Crohnovou chorobou nie je na sto percentne isté, že na ňu ochorejú aj vaše deti. Okrem neovplyvniteľnej genetickej predispozície sa na vzniku ochorenia podieľajú aj ďalšie faktory, pričom väčšina z nich je ovplyvniteľná:

  • poruchy imunity – v súčasnosti sa diskutuje aj vplyv nízkej hladiny vitamínu D v krvi (nechajte si skontrolovať jeho hladinu a zvoľte spolu s vašim lekárom vhodnú suplementáciu na jeho doplnenie)
  • nadmerný dlhotrvajúci psychický stres
  • opakované infekcie tráviaceho traktu
  • fajčenie – podľa štúdií majú fajčiari výrazne zvýšené riziko na množstvo chronických ochorení a medzi nimi aj na IBD
  • dojčenie, ktoré trvá kratšie ako 6 mesiacov – výskum ukázal, že krátka doba dojčenia zvyšuje riziko vzniku ochorenia až trojnásobne
  • nedostatočná fyzická aktivita najmä v detstve – menej ako raz týždenne
  • podľa výskumu, ktorý uskutočnila bratislavská univerzitná nemocnica mali fajčiari, ktorý boli v detstve fyzicky pasívny a navyše nedostatočne dlho dojčení mali výskyt Crohnovej choroby až tridsaťnásobne zvýšený!

 

Minimalizujte riziko Crohnovej choroby u vašich detí

Ak trpíte na Crohnovú chorobu je pravdepodobné, že vaše deti budú mať zvýšené riziko, že ochorejú tiež. Stále však môžete toto riziko výrazne znížiť a to nasledujúcimi ochrannými faktormi:

  • dojčenie, ktoré trvá aspoň 6 mesiacov a ideálne viac
  • podpora dostatočného pohybu a každodennej fyzickej aktivity vašich detí
  • predchádzanie infekciám tráviaceho traktu – dodržiavanie hygieny pri príprave a skladovaní potravín, vyhýbanie sa nedostatočne tepelne upravenému mäsu, vajciam a mliečnym výrobkom, vyhýbaniu sa pitiu z rizikových neoverených pitných zdrojov (horský potôčik, neoverená studnička a podobne)
  • pestrá a primeraná výživa
  • dostatočný pobyt  na slnku alebo dopĺňanie vitamínu D cez doplnky výživy – ak má vaše dieťa zvýšené riziko Crohnovej choroby, dbajte okrem ostatných preventívnych opatrení aj na sledovanie hladiny vitamínu D v krvi. Pri zistenom nedostatku vitamínu D zvoľte spolu s vašim lekárom vhodnú suplementáciu na jeho doplnenie.

 

Ako sa diagnostikuje Crohnová choroba?

Nie je jednoduché na prvýkrát správne diagnostikovať Crohnovú chorobu. Keďže jej príznaky sú v začiatočných fázach ochorenia veľmi nešpecifické, neraz sa stáva, že je IBD diagnostikovaná až neskôr, pri pretrvávajúcich ťažkostiach. Žiaľ nemáme jeden test, ktorý by lekárom pomohol potvrdiť ich obavy, že sa jedná o Crohnovú chorobu. Vyšetrenie sa zväčša začína odberom a vyšetrením krvi, aby sa skontroloval výskyt anémie, čo by mohlo naznačovať krvácanie. Vysoký počet bielych krviniek môže byť sprievodným príznakom zápalového ochorenia. Okrem krvi sa zvyčajne vyšetruje aj stolica na odhalenie prítomnosti bielych krviniek a krvácania. Zároveň dokáže lekár pomocou tohto vyšetrenia vylúčiť, či sa nejedná o zápal vplyvom bakteriálnej, vírusovej či parazitárnej infekcie. Na to aby sa ďalej určilo, kde presne sa v tráviacom trakte nachádza zápal je potrebné vykonať ďalšie vyšetrenia v gastroenterologickej ambulancii.

 

Kedy navštíviť lekára?

Ak máte niekoľko týždňov pretrvávajúce bolesti brucha (najmä v pravej časti, krátko po najedení sa), ktoré sú navyše spojené s hnačkou, ktorá sa vyskytuje aj viackrát do dňa. Ak vás sprevádza každodenná únava bez zjavnej príčiny. Ak máte zvýšenú teplotu alebo horúčku a ak navyše v stolici spozorujete krv (buď čerstvú, alebo zaschnutú, ktorá má tmavú až čiernu farbu) alebo hlien neodkladajte návštevu vášho lekára, ktorý vám odporučí ako postupovať ďalej.

 

3 stupne ochorenia podľa závažnosti

Podľa závažností príznakov sa IBD rozdeľuje do troch kategórií. Na základe tohto delenia sa aj ďalej prispôsobuje samotná liečba a užívanie liekov. Niektorí pacienti s miernou formou môžu mať za život len niekoľko recidív ochorenia a nevyžadujú preto nepretržitú liečbu ani operácie. Pacienti so závažnou formou naopak môžu zistiť, že potrebujú lekársku starostlivosť nepretržite, na to, aby si udržali príznaky pod kontrolou.

  1. Mierna forma:
    1. riedka stolica menej než 4-krát denne
    2. neprítomnosť krvácania alebo len slabé občasné krvácanie
    3. žiadne ďalšie príznaky celkového zápalu ako je horúčka a zvýšený počet bielych krviniek
  2. Stredne závažná forma:
    1. riedka stolica 4- až 6-krát denne
    2. pravidelné stredne silné krvácanie
    3. niektoré príznaky zápalu ako horúčka či zvýšený počet bielych krviniek
    4. nedostatočná reakcia na liečbu
  3. Závažná forma:
    1. riedka stolica viac ako 6-krát denne
    2. závažné krvácanie
    3. prítomnosť príznakov zápalu – horúčka, zvýšený počet bielych krviniek
    4. nechutenstvo, závažný úbytok hmotnosti a známky podvýživy

 

Liečba Crohnovej choroby

Žiaľ, do dnešného dňa nemáme lieky, ktoré by vyliečili IBD. Vieme však, ako udržať sprievodné príznaky pod kontrolou a to najmä tlmením zápalu v črevách, čo zmierňuje hnačky, krvácanie a bolesti brucha. Cieľom liečby je teda dosiahnuť dlhodobú remisiu = neprítomnosť príznakov. Liečba sa prispôsobuje individuálne najmä podľa závažnosti ochorenia. Na liečbu sa najčastejšie používajú tieto lieky: aminosalicyláty, kortikosteroidy, imunomodulátory, antibiotiká a biologická liečba, ktorá je najnovšou liečbou stredne závažnej a závažnej formy IBD, ktorej výhodou sú zvyčajne len minimálne vedľajšie účinky.

Aj keď sa pacient cíti dobre, sú pravidelné kontroly nevyhnutné. Pomocou vyšetrenia krvi sa veľakrát dá dopredu zistiť recidíva (zhoršenie) ochorenia ešte predtým, ako pacient pocíti zhoršenie, a tak sa dá predísť možným komplikáciám.

 

Komplikácie neliečenej Crohnovej choroby

Najme pri závažných formách IBD môžu pacientov sprevádzať nepríjemné komplikácie ochorenia ako napríklad:

  • vznik fistuly: kanál, ktorý prepája buď dve časti čreva alebo črevo s iným orgánom či kožou
  • zúženie časti čreva, čo môže spôsobovať ťažkosti pri prechode potravy tráviacim traktom až upchatie čreva
  • vznik otvoru v časti čreva, kadiaľ môže unikať črevný obsah do okolitého prostredia a spôsobovať závažné komplikácie
  • vznik abscesu: vačok s nazbieraným hnisom, ktorý sa zvyčajne objaví ako bolestivá hrča na kraji konečníka
  • trhlina v oblasti konečníka, ktorá vznikne vplyvom častého vyprázdňovania
  • rakovina hrubého čreva a konečníka – zvýšené riziko hrozí pri častých zápaloch najmä pri nedodržiavaní liečby

 

Prírodná liečba Crohnovej choroby

Okrem užívania liekov, ak vám ich odporučil váš lekár si môžete liečbu pri akútnom zhoršení príznakov (pri recidíve) ale aj v období „pokoja“ podporiť najmä vhodnou pestrou a vyváženou stravou a užívaním vhodných doplnkov výživy, ako napríklad probiotík.

 

Úprava výživy počas akútnej fázy ochorenia = recidíva

Výživa sa v akútnom zhoršení ochorenia líši od tej pri remisii a je potrebné dodržiavať niekoľko opatrení na to, aby sa vám podarilo nepríjemné ťažkosti rýchlo dostať opäť pod kontrolu:

  • pri zúžení čreva je potrebné dôsledne obmedziť príjem najmä nerozpustnej vlákniny, ktorú nájdeme napríklad v týchto potravinách:
    • všetky druhy zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú drobné jadierka či šupky (hrozienka, drobné bobuľové ovocie, uhorka a pod.) – ovocie a zeleninu konzumujte bez šupiek a jadierok
    •  strukoviny – vhodné je tofu prípadne rastlinné strukovinové mlieka či jogurty
    •  orechy a semienka (ak chcete konzumovať orechy, tak jedine zbavené šupky a pomleté na múku)
    •  celozrnné obilniny a výrobky z nich – v akútnej fáze používajte výrobky z bielej múky
  • minimalizujte príjem potravinových alergénov, ako je najmä mlieko a mliečne výrobky, pšenica, citrusy, údeniny, arašidy, ryby, vajíčka a pod.
  • vylúčte príjem dráždivých zložiek = koreniny, vyprážané jedlá, ocot, horčica, alkohol, kofeín
  • vylúčte príjem dráždivých potravín = kapustová zelenina, paprika, fermentovaná zelenina
  • vylúčte príjem sýtených nápojov – bublinky zhoršujú tráviace ťažkosti
  • vylúčte príjem doplnkov výživy s vlákninou a o vhodnosti ostatných doplnkov výživy ako je najmä železo či vápnik sa poraďte s vašim lekárom
  • užívajte vhodné probiotiká v dostatočnej dávke, ktoré neobsahujú mliečnu zložku ani lepok – ako najúčinnejšia sa vo výskume ukázala kombinácia a množstvo probiotických kmeňov baktérií, ktoré na Slovensku kúpite pod značkou Vivomixx

 

Úprava výživy počas remisie – vhodné a bezpečné potraviny

  • veďte si výživový denník, do ktorého si okrem zjedených potravín a vypitých nápojov zapisujte aj výskyt a zhoršenie ťažkostí (pomôcť vám môže aj mobilná aplikácia) – takto bude možné zistiť vašu individuálnu toleranciu jednotlivých potravín. Nutričný terapeut vám pomôže nájsť súvislosti a nastaviť optimálne stravovanie pre vás.
  •  dbajte na dostatočný príjem vlákniny z rôznych zdrojov: celozrnné obilniny a výrobky z nich, strukoviny, zelenina, ovocie, orechy a semienka
  • v prípade potreby (pri nedostatočnom príjme zo stravy) si vlákninu môžete dopĺňať vhodným doplnkom výživy
  • pacienti s IBD často trpia na rôzne potravinové intolerancie a alergie, najčastejšie je to intolerancia laktózy alebo alergia na mliečnu bielkovinu – overte si, či nepatríte medzi nich a ak áno, dôsledne vylúčte mlieko a mliečne výrobky
  • vylúčte príjme dráždivých zložiek ako je alkohol, kofeín a sýtené nápoje
  • obmedzte príjem najmä nasýtených tukov = maslo, kokosový tuk, bravčová masť, tučné mäsové výrobky a tučné mliečne výrobky a úmerne dbajte na dostatočný príjem rastlinných tukov, ktoré sú aj zdrojom omega-3 mastných kyselín ako napríklad: olivový olej (do studenej kuchyne), repkový olej (na varenie a pečenie), orechy a semienka (hrsť denne), mastné druhy morských rýb (aspoň 2krát týždenne) a pod.
  • zvýšte príjem rastlinných bielkovín na úkor tých živočíšnych – príjem rastlinných a živočíšnych bielkovín by mal byť vyvážený alebo v prospech rastlinných bielkovín. Dobrými zdrojmi rastlinných bielkovín sú strukoviny a výrobky z nich (okrem klasických varených strukovín je vhodné aj tofu, strukovinové nátierky a rastlinné strukovinové mlieka či jogurty). Ak vám zhoršujú strukoviny nafukovanie a bolesť vyskúšajte menej dráždivé druhy ako je cícer či červená šošovica, prípadne sa poraďte s nutričným terapeutom o tom, ktoré strukoviny a v akej forme sú pre vás optimálne

 

Čo môžete urobiť navyše?

  • Jedzte v pokoji a vyhraďte si na jedlo dostatok času.
  • Jedlo dôsledne požujte a nezapíjajte ho príliš veľkým množstvom nápoja.
  • Nejedzte pri počítači či v zhone po ceste do práce, pretože to je často dôvodom, prečo sa vám zhoršia tráviace ťažkosti.
  • Jedzte pravidelne primerané porcie, zabráňte prejedeniu.
  • Najlepšie je si jedlo rozdeliť do 3 až 4 hlavných jedál a v prípade veľkého hladu si denný príjem doplniť medzi hlavnými jedlami ovocím a zeleninou.
  • Najmä sýtené nápoje, smoothie a pitie cez slamku zhoršujú nafukovanie, pretože pritom obvykle spolu s nápojom prehltneme aj veľké množstvo vzduchu.
  • Ak vás trápi nadmerný stres, ktorý ako už viete zhoršuje nepríjemné prejavy ochorenia, nájdite si spôsob ako ho odbúrať – pomôcť môže skúsený psychoterapeut, relaxačné cvičenia alebo pravidelné prechádzky a jóga či iné vhodné cvičenie.

 

Špeciálna podpora liečby – Probiotiká

Výskumy ukazujú, že nenahraditeľným pomocníkom pri liečbe IBD sú vhodné probiotiká v dostatočnej dávke. Pomôcť vedia najmä s hnačkami, bolesťami brucha a nafukovaním. Je vhodné užívať ich počas remisie ako prevenciu a na udržanie pravidelného trávenia, rovnako ako aj počas recidívy, čiže počas akútneho zhoršenia, kedy sa upraví dávkovanie.

Vo výskume sa ako najúčinnejšia ukázala kombinácia viacerých probiotických kmeňov: Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantisBifidobacterium longumLactobacillus acidophilusLactobacillus bulgaricus, Lactobacillus delbrueckiiLactobacillus paracaseiLactobacillus plantarumStreptococcus thermophilus v relatívne vysokej dávke.

Na Slovensku tieto parametre spĺňa probiotikum Vivomoxx, ktoré zoženiete v dvoch formách – vo forme tabliet alebo prášku. Kapsule sú vodné pre pacientov, ktorí majú postihnutú dolnú časť tráviacej sústavy – čiže najmä hrubé črevo, pretože tieto probiotiká sú v špeciálnom obale, ktorý sa rozpúšťa až práve v tejto časti trávenia, a tak sa probiotiká dostanú tam , kde ich je najviac treba. Sáčková forma je vhodná pre pacientov, ktorí majú postihnutú hornú časť trávenia, pretože práškové probiotiká dokážu účinkovať práve tam.

Ak vám probiotiká sadnú nie je potrebné robiť prestávky v ich užívaní, alebo ich meniť. O nastavení správneho dávkovania pre vás sa poraďte s vašim lekárom alebo nutričným terapeutom.

 

%d blogerom sa páči toto: